psykvård

Misshandlad på Psyk

2014 var jag återigen inlagd på en allmänpsykiatrisk avdelning. Mitt mående hade som vanligt nått botten och jag kämpade mot de allra svartaste depressiva känslorna. Vid flertal gånger skadade jag mig allvarligt och läkaren bestämde att jag inte kunde vara kvar utan behövde skickas till Piva, psykiatrisk intensiv vårdsavdelning.

Jag fick som så många gånger förut packa ihop mina saker och blev sedan förflyttad till Piva där det fanns större övervakning, en helt avskalad miljö och mer personal. Papper skrevs och min vård ändrades från frivillig till tvångsvård som vanligt.

På Piva hade det även kommit in en patient som var väldigt utåtagerande i sin psykos. Hon både kastade och sparkade på inredning och behövde avskiljas därav. Jag var rädd för henne eftersom hon var oberäknelig. Efter ett tag verkade det som om hon lugnade ner sig och personalen lät henne vistas i det allmänna utrymmet i korridoren. Där satt jag också och läste genom mina papper till länsrätten om min tvångsvård.

Jag satt bara en liten bit ifrån henne. Hon hade en personal vid sin sida precis som jag. Jag var rädd för henne men trodde att personalen nog hade koll. Efter en stund reste hon på sig, gick emot mig och gjorde ett utfall. Hon tog tag i min hals med ett strypgrepp samtidigt som hon bankade mitt huvud bakåt mot väggen. Det hördes ett ordentligt dunk när mitt bakhuvud drämdes mot väggen bakom mig.

Jag hann inte reagera men personalen bredvid mig ingrep fort och slet henne bort från mig omedelbart. Jag har chockad först, sen kom gråten och huvudvärken. Sjuksköterskan tog mig till ett rum, undersökte min hals efter strypgreppet och jag fick smärtstillande. Gråten slutade inte. Jag hade blivit så rädd, skakade och kände mig så utsatt.

Händelsen väckte jobbiga känslor och den utsattheten triggade minnen av övergrepp. Efter att Peter fick komma trots att besökstiden var över kunde jag med hjälp av honom och lugnande tabletter sluta gråta. Huvudet gjorde ont. Här hade jag flyttats hit för att jag mådde så fruktansvärt dåligt men blev utsatt för övergrepp istället.

Dagen efter polisanmälde jag händelsen. Jag hade fått nog av att bli behandlad som en trasa. Personalen lät patienten vistas bland andra patienter igen dagen därpå trots att hon återigen var aggressiv och jag beskyllde personalen för att inte ta sitt ansvar i att skydda övriga patienter från henne men ingen brydde sig.

Circa 2 år senare blev det rättegång och jag vann. Det blev rubricerat som misshandel. Inte ringa misshandel utan misshandel eftersom ett strypgrepp var inbegripet och det då klassas som allvarligare då det har med andningen att göra.

Jag anmälde händelsen även till IVO, inspektion för vård och omsorg. Men de tyckte inte att personalen hade brustit i sin säkerhet medan en annan rättsinstans dömde det till ett brott som hade begåtts mot mig. Det tyckte jag var väldigt märkligt.
Jag fick avsätta en del tider hos en psykolog för att lägga händelsen bakom mig men det kändes skönt att för första gången får upprättelse för något man hade gjort mot mig.

En kommentar på “Misshandlad på Psyk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s