Vi är vana vid att människor som har fysiska funktionshinder använder hjälpmedel i sin vardag. Det är inget konstigt om någon som är blind använder käpp. Det är självklart att någon som inte kan gå behöver en rullstol. Hur är det då om man lider av psykisk ohälsa? Finns det hjälpmedel som kan underlätta?
Ett hjälpmedel som jag för första gången kom i kontakt med på ett behandlingshem jag bodde på var ett bolltäcke. Ett bolltäcke är precis som det låter ett täcke fyllt med bollar, sådana man hittar i bollhav för barn. Ett bolltäcke kan också vara fyllt med korn. Dessa täcken väger olika mycket och används t.ex vid ångest, oro eller sömnsvårigheter. Jag själv tycker det är behagligt att ligga under ett bolltäcke. Tyngden gör att man känner sig omhuldad, skyddad och trygg.
Det finns även kedjetäcken. Och precis som det låter så är det kedjor inuti täcket och de är ännu tyngre än bolltäcken.
När jag har varit i dissociativa tillstånd där min perception har varit nedsatt och/eller förändrad så har kedjetäcket fyllt en bra funktion. Tyngden som då läggs på en markerar ens kroppskontur så att man lättare kan känna var kroppen ”slutar”. Det har hjälpt mig att vara mer i ”här och nu”, påmint mig om att känna att kroppen är kvar och inte löses upp såsom det kan kännas ibland i dessa tillstånd. De olika täcken har många gånger gett mig lite ro och kunnat minska min ångest om den inte varit alldeles för hög.
När jag mådde som sämst och var inlagd hade vissa avdelningar antingen ett boll-eller kedjetäcke. Eftersom många har så god effekt av de borde det alltid finnas bolltäcke på en avdelning. Ibland när personal såg på mig att jag höll på att glida in i ett dissociativt tillstånd lade de täcket om mig antingen liggandes i sängen eller över mina axlar i sittande ställning. När jag hade mycket ångest eller kände mig splittrad bad jag ofta om att få det ist för lugnande tabletter. Jag vet att många använder dessa täcken även på natten för att sova bättre.
Man kan köpa ett eget täcke men de är rätt dyra. Man kan ansöka om att få ett utlånad precis som andra hjälpmedel. Be om att få komma i kontakt med en arbetsterapeut antingen på öppenvården eller på din vårdcentral för att ta reda på den möjligheten.
Något annat som hjälper många vid ex ångest är motion. Tyvärr är det dåligt med möjligheter att motionera på många avdelningar. Vissa har inga redskap alls, andra har så gamla att de kunde stått på ett museum istället som den motinscykel på bilden. Den brukade stå i korridoren på en avdelning och främjande knappast önskan att röra på sig.
Eftersom man vet att motion frigör endorfiner som kan ge oss ett tillfälligt ”lyckorus” och vi mår bra av motion, borde det vara självklart att slutenvårdsavdelningar har tillgång till någon slags motion. Ett löpband, en cykel, boxningssäck eller liknande borde finnas. Tyvärr är det många som saknar det och som så mycket annat inom psykiatrin är det paradoxalt. Man vet att det tillfälligt kan lindra symtom vid depression, ångest och överlag bidrar till bättre mående, men ändå finns det många gånger inte på plats. Det blir också ett problem när man är inlagd längre tid, flera månader, utan att få gå ut. Då får man ingen fysisk aktivitet alls vilket ingen mår bra av. Att kunna avreagera sig, bli av med ilska och kunna få upp pulsen borde vara ett måste på en avdelning.
Om man tycker om att skriva så är en dagbok en bra idé. Att skriva av sig. Att skriva ner sina känslor och tankar. Ibland kan det vara svårt att prata. Då kan det kännas skönt att skriva och sedan be någon man litar på att läsa det. På det sätt kan man få sina känslor bekräftade och bli validerad utan att behöva samtala. Det kan också vara en bra idé att avsluta dagen med att skriva ner minst 1 positiv sak som hänt under dagen för att just bli påmind om att allt inte är svart även om det kan kännas så. Om du inte kommer på något, be någon att hjälpa dig, att påminna dig om något positivt. Det kan vara allt från att du fått ett snällt sms av någon som tänker på dig, att du ätit något gott, till att du såg en bra film eller haft ett trevligt besök. De små sakerna i vår vardag som vi lätt glömmer bort kan vara av stor betydelse när vi mår dåligt. Att påminna sig om små men värdefulla saker kan hjälpa om även bara en kort stund.
Ett lite annorlunda hjälpmedel jag använt i flera år är isbitar (eller sockerbitar). När jag har varit arg, på koknivå, och jag känt att jag snart kommer explodera, så har personal på en avdelning gett mig en påse med isbitar i, suttit med mig i duschrummet och låtit mig kasta de mot väggen. Att just kasta saker, höra de gå sönder, har hjälpt mig att hantera ilska ibland. Isbitar har personal även använt när jag varit i dissociativa tillstånd. Då har de lagt en påse med isbitar i min nacke eller på handleden. Kylan har ibland hjälpt mig att vara här och nu och inte glida för mycket in i flashbacks och dåtid.
Musik påverkar mig extremt mycket. Mitt val av låtar kan förstärka ett mående och en känsla. Om man mår dåligt, känner sig nedstämd är det bra att tänka på att inte välja musik som förstärker de negativa känslorna ännu mer, även om man faktiskt känner för att lyssna på ”Depp musik” just då. Försök att göra tvärtemot. Sätt på några feel good låtar, några godingar som du förknippar med positiva minnen och glada känslor, kanske till och med får dig att börja dansa.
Har du möjlighet att omge dig med djur så kan det ha en lugnande effekt. Jag blir alltid lite gladare av att leka med en hund, gosa med en katt, se på filmklipp om djurungar. Det får mig att le och glömma bort mig en liten stund.
Ett bra tips om man lider av psykosomatiska smärtor el är mycket spänd så använd en TENS apparat. Man kan låna en som hjälpmedel via läkare/sjukgumnast om man inte har råd med en egen. Men det oerhört skönt o avleder/minskar muskulär o neurologisk smärta som lätt uppstår när man mår psykiskt dåligt!
Det finns säkert fler hjälpmedel och oändligt många fler tips som kan underlätta för en när man mår dåligt. Olika saker fungerar olika bra hos oss för vi har våra individuella behov. Allt passar inte alla och ibland tar det tid att luska ut vad som passar just dig i den stund du mår dåligt. Huvudsaken man hittar något som kanske kan lindra tillfälligt. Dessa hjälpmedel och tips är en kortvarig lösning. Mår man dåligt behöver man ofta en fungerande behandling, en sådan som tar tag i orsaken till problemet. Men under tiden eller mellan behandlingstillfällena så finns det saker vi kan göra eller be någon göra det åt oss om vi inte klarar av det själva. Det är viktigt att vi ändå försöker ta hand om oss om vi kan, för du är den viktigaste personen i ditt liv!